Lyckad turnéstart för Nolia Karriär 2019

Det blev en välfyllt första stopp för årets Nolia Karriär 2019 som besöker fyra orter i Norrland. Under turnépremiären i Piteå fick besökarna bland annat testa yrken som programledare och polis. Dessutom informerades om många andra yrken och utbildningsvägar.

– Våga ta första stegen. Vänta inte utan trampa upp din egen stig och utmana dig, uppmanade Jerry Engström, som är årets förebild i Piteå, Östersund och Sundsvall under sin fullsatta föreläsning på mässan.

Nolia Karriär inledde sin turné till fyra orter i Norrland med premiär i Piteå.

– Vi har haft en fantastisk dag med många besökare och nöjda utställare, säger Peter Kattilasaari, projektledare för Nolia Karriär.

Under dagen hölls en rad uppskattade aktiviteter som casting av programledare och möjlighet för besökarna att leta fingeravtryck i Polisens monter.

Årets förebild på alla orter utom Umeå, där Olof Wretling föreläser, är Jerry Engström. Han var tidigare global marknadschef på Fjällräven men lämnade det för att grunda Friluftsbyn.

– Det är omöjligt för en 20-åring att veta vad den ska arbeta med i framtiden. Jag försöker avdramatisera de val som många i den åldern ser som livsavgörande. Du har möjligheten att göra saker i den ordning du själv vill, säger han.

I sin föreläsning gav han också en rad handfasta tips, bland annat om hur man ska tänka inför en anställningsintervju. Han ser hur stora möjligheter som erbjuds under Nolia Karriär

– Jag är imponerad av bredden på utställare, från SCA till SVT och allt från utlandsstudier till universitet. Det ger ett stort smörgåsbord av möjligheter som jag uppmanade besökarna att verkligen ta vara på, men också utmana sig och besöka även de man inte lockades av direkt. Det är kanske där du hittar din passion, säger Jerry Engström, grundare av Friluftsbyn

Mässans projektledare tycker att det första stoppet på turnén till fyra orter gick mycket bra.

– Det är ett fantastiskt samarbete vi har med alla inblandade. Ta bara Restaurang Opalen som mourikkagrillade drygt 800 hamburgare åt våra besökande studenter men också de 16 killar och tjejer från Strömbackaskolans handels- och administrationsprogram som gjorde en fantastisk insats som värdar och värdinnor under mässan.

Han är också glad över att flera av utställarna är med på flera orter.

– SVT är med i Piteå och Umeå medan bland andra Polisen och Försvarsmakten har valt att även i år vara med på alla orter: Piteå, Umeå, Östersund och Sundsvall, säger Peter Kattilasaari.