Yrkesarena och hjälp till smarta yrkesval under årets Nolia Karriär i Umeå

Under torsdagen genomförs årets Nolia Karriär i Umeå. Yrkesarenan, en av årets nyheter, samlar mätning med AR, räddningstjänst, polis och spelutveckling. Dessutom kommer studievalsexperten Ingmar Andersson för att inspirationsföreläsa under mässan.

– Här ges gymnasieungdomar, yrkesväljare och arbetssökande chansen att ta del av vad som kan bli deras framtid, säger Monica Pettersson, projektledare för Nolia Karriär.

Nolia Karriär inledde sin turné till fyra orter i Norrland med premiär i Luleå tisdag 11 februari. Nu är det Umeås tur. Alla mässor håller öppet 9-15 och har fritt inträde.

– Vi har en fantastisk samling privata företag, offentliga aktörer, utbildningsanordnare, myndigheter och organisationer, säger Monica Pettersson, projektledare för Nolia Karriär.

Under Nolia Karriär i Umeå kommer Ingmar Andersson att inspirationsföreläsa. Han är en av landets mest erfarna studie- och yrkesvägledare, föreläsare och författare.

Han pratar om att hitta sin grej.

– Bara i Sverige finns 17 000 olika utbildningar. Med 30 års erfarenhet som studie- och yrkesvägledare vill jag ge dig massor av inspiration för att få ordning på dina tankar. Sätt dig ner och lyssna, du kommer inte att bli besviken, säger Ingmar Andersson.

Han håller fyra föreläsningar under två rubriker: ”Använd hela din kropp för att välja rätt” och ”Hitta din egen väg i det supersvåra valet”.

Dessutom kommer han att medverka på den lilla scenen i yrkesarenan, som är en av nyheterna för i år. Dit kommer ARf-företaget Arboreal, Umeå Räddningstjänst, Polisen och spelföretaget Zordix som alla kommer att svara på frågor om sina yrken och de val som tar dem till deras bransch.

Det blir också frågor och samtal om detta på scenen i yrkesarenan.

Dessutom hålls en rad miniseminarer att ta del av.

– Det blir seminarier kring en mängd intressanta ämnen som att göra smarta yrkesval, arbeta och plugga utomlands men också hur det är att studera på några av landets universitet, säger Monica Pettersson som skickar med en uppmaning till besökarna.

– Gör besöket till en möjlighet att ta del av en mänga information under en dag. Det kan kännas överväldigande, men är också ett tillfälle du inte få så många gånger, så ta chansen, avslutar hon.