Flera tusen väntas till mässan i Sundsvall med Cleo och omfattande program

Nolia Karriärs turné till fyra norrländska orter avslutas i Sundsvalls sporthall vid Himlabadet torsdag 23 februari. Dit väntas över 3000 av morgondagens medarbetare bege sig för chansen att träffa rätt i sina karriärval och ta del av många utställare och brett program. Bland annat bjuds på föreläsning av raplegenden Cleo och en lång rad miniseminarier.

På Nolia Karriär är besökarna framför allt gymnasieelever, men också SFI- och vuxenstuderande samt arbetssökande. På mässan träffar de utställare från universitet, högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor och internationella utbildningar. På mässan, som är gratis att besöka, söker också företag, organisationer och myndigheter sin framtida personal. Dessutom besöker studie- och yrkesvägledare Nolia Karriär.

– Det är fantastiskt att få arbeta med en mötesplats som har så stor betydelse för besökarna. Nolia Karriär kan verkligen förändra liv. Vi har många engagerade utställare som längtar efter mängder av frågor från de flera tusen besökarna, säger Kristin Olsson, projektledare för Nolia Karriär i Sundvall. 

Nolia Karriär i Sundsvall bjuder på ett digert program med bland annat föreläsning av raplegenden Cleo som kommer att inspirera och berätta om sitt liv.

Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, är känd för sin starka identitet och har grundat ett feministiskt musikkollektiv kallat Femtastic, i samarbete med Vanessa Marko. Hon uttrycker sina åsikter tydligt, bildar gärna opinion och står för det hon gör och säger. 

Dessutom hålls en rad miniseminarier. Mittuniversitetet låter en student berätta om hur de tänkt kring utbildning, Lunds universitet berättar hur det är att bo och studera i studentstaden Lund och Högskolan i Gävle berättar vad framtiden behöver.

Dessutom förklarar Arbetsförmedlingen hur det är att göra sig till sin egen reklambyrå, Uppsala universitet berättar om att bli en del av något stort och Chalmers berättar om 29 kreativa och tekniska utbildningar i Göteborg, bland annat ingenjör, arkitekt och sjöbefäl. 

För alla studie- och yrkesvägledare på plats berättar Universitets- och högskolerådet, UHR, om hur antagningen och utländska meriter fungerar.

– Vi genomför också en tävling, Karriärjakten, där besökarna kan vinna biobiljetter genom att besöka utställare och ta del av information, säger Kristin Olsson.