Dagens höjdare

Att ha förebilder i livet är viktigt. Inte bara för att det är bra att lära sig av de bästa, utan också för att andra människors exempel kan hjälpa dig att förstå vilka möjligheter som verkligen finns i livet. De är en viktig källa till motivation och självförtroende - när människor som liknar oss själva gör någonting bra så inser vi att vi kan göra samma sak.

På Nolia Karriär erbjuder vi varje år mässans besökare att helt utan kostnad lyssna till en noga utvald förebild för att inspirera och öppna ögonen för de enorma möjligheter som faktiskt finns för "sådana som du och jag".

Klockan 11:00 och 13:00 på Stora Scenen i mässhallen.

Ta även del av dagens miniseminarier >>

Olov Wretling

Skådespelaren och dramatikern Olof Wretling, från humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille, är årets förebild då Nolia Karriär hålls i Umeå 14 februari. Han har vuxit upp och gått på gymnasiet i Umeå. Olof Wretling är en drömföreläsare enligt mässans projektledare.

– Jag kommer bland annat att prata om hur svårt det är att sitta still i en skolbänk och hur det kom sig att jag, som knappt kunde stava, till slut blev en skrivande person, säger Olof Wretling.

Nolia Karriär hålls på fyra orter i Norrland under februari och har med åren blivit en allt bredare rekryteringsmässa med både gymnasieelever men också vuxna som söker jobb eller tänkt byta yrkesbana. På mässan träffar de utställare från universitet, högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor och internationella utbildningar. På mässan, som är gratis att besöka, söker också företag, organisationer och myndigheter sin framtida personal. Dessutom besöker studie- och yrkesvägledare Nolia Karriär.

– Under mässan hålls en mängd gratis föreläsningar om allt från tips från universitetsutbildningar till hur man kan studera utomlands, säger Peter Kattilasaari, projektledare för Nolia Karriär.

Under många år har mässan också haft en förebild som föreläst för mässans besökare. I år kommer Olof Wretling, känd från humorgruppen Klungan, radioprogrammet Mammas nya kille, otaliga tv-serier samt som både sommar- och vinterpratare i Sveriges radio.

– Jag minns själv när jag gick sista året på Dragonskolan, alla valen för framtiden kändes så livsavgörande, säger Olof Wretling.

Mässans projektledare är mycket nöjd med årets förebild.

– Olof Wretling är en drömföreläsare för oss och det känns fantastiskt att våra besökare nu får ta del av hans klokhet, livsvisdom och humor, säger Peter Kattilasaar och fortsätter:

– En rolig detalj är att han gått på Dragonskolan som ligger alldeles intill Nolia och har tränat höjdhopp i Nolia lokaler. Genom sin uppväxt i Umeå blir det säkert en alldeles speciell känsla för mässans besökare att höra honom föreläsa, säger Peter Kattilasaari.

 

Foto: Andreas Nilsson